torstai 29. kesäkuuta 2023

Nyt kukkii kaikki

Saimme oikein kunnollisen saderyöpyn helteiden väliin ja juhannusruusut avasivat nuppunsa vain viikon myöhässä. Meillä on neljä isoa ruusupensasta pihassamme joten kukkien tuoksu on huumaava. Pörriäisille on nyt paljon mettä tarjolla.








Yksi kurtturuusukin kukkii


...ja lupiinit




 
Pilvet lupaavat lisää sadetta

 

 

Tiedän toki, että kurtturuusu ja lupiini ovat vieraslajeja. Ne kukkivat pihassani vielä ja pidän huolen, etteivät pääse leviämään. Mieheni niittää lupiinit aina heti kukinnan jälkeen. Minä olen värjännyt villalankaa lupiininkukilla ja saanut tulokseksi kauniin sinistä villalankaa.

Tuo kurtturuusu on hyvin vaatimaton pensas. Olen miettinyt, että laajimmalle levinnyt vieraslaji Suomessa on PERUNA. Pienet öttiäiset rakastavat ruusunkukkaa ja olen antanut ruusun kukkia. Pensas on kokenut raakaa leikkausta, mutta näyttää, että leikkauskaan ei estä pensasta kukkimasta.

Kurtturuusu on varmasti riesa saaristossa lintujen pesimispaikoilla, ja pensas leviää varmasti nopeasti, jos ei pidä huolta, että ei pääse leviämään.

Oikein mukavaa loppuviikkoa kaikille lukijoille.

5 kommenttia:

Susanna Hietanen kirjoitti...

Teiden varret ja kaupunkien puistojen reunukset rehottelevat monin paikoin lupiineja ja kurtturuusuja. Kukaan ei näytä rajoittavan niiden leviämistä. Siksi noiden pitäminen omassa pihassa hallitusti pitää olla oikein ok. En voi ymmärtää hävittämisvaatimuksia yksittäiseltä ihmiseltä, jos julkinen sektori antaa asian vain olla. Se hävittäminenkään ei nimittäin ole ollenkaan helppoa puuhaa.

Maarit kirjoitti...

Kauniita ovat kukkasesi :)
Ite kokeneena sanoisin pihlaja-angervon olevan yks hankalimmista hallittavista!
Tuommosia pilviä on täällä kulukenu koko viikon, välillä jyrähtelee, on painostavaa, vettä ei näy.

Anne Hagman-Niilola kirjoitti...

Hyvää viikonloppua.

Iso Gnu kirjoitti...

Kauniita kukkakuvia olet saanut. Tuo juhannusruusu on mun lempikukka. Kurtturuusun tunnistaminen ei ole ihan helppoa, kun on luvallisiakin ruusuja.

https://vieraslajit.fi/ajankohtaista/i-1932 oli kurtturuusun erottamisesta. Kotipihassa on helppo estää juurakon kautta leviäminen. Kiulukat siemeneniin on hankalampi, kun linnut levittää. Lupiineja vain maljakoihin aj ennen muuta värjäykseen. :)

satunNainen Paula kirjoitti...

Juhannusruusu on ihana, mummulan alkukesän muistijälkiä.
Lupiinit ovat kauniita, en pistä niitä ollenkaan pahakseni pientareilla. Jos niitä ei olisi, mitä olisi niiden tilalla? Voikukkia? Ei kiitos.