torstai 14. lokakuuta 2021

Sukkia sukkia

Edesmennyt anoppini neuloi minulle ison kasan sukanvarsia neulekoneella. Hän neuloi aikanaan varsia myyntiin koko kylälle. Varret ovat tietenkin täyttä villaa, ja ne venyvät käyttäjän jalan mukaan.

Ihmettelin anopin taitoa neuloa ikivanhalla neulekoneella, jossa neuloja oli vieri vieressä, ja kone oli todella monikutkainen ja vanhanaikainen. Lanka oli ohutta, mutta kestää varsissa hyvin. Ennenvanhaan sukat teritettiin moneen kertaan, koska varret pysyivät ehjinä pitempään. Entisiin sukanvarsiin neulottiin uudesta langasta vain uudet terät.

Minulla on aarteena Virtain Kehräämöltä tilattua 100 % villalankaa. Anoppini opetti, että villalangassa on oltava hyvä kierre, että saa napakat sukat. Hän opetti myös sen, että vauvalle neuleet kannattaa tehdä kampavillasta, joka on pehmeämpää ja pitkäkuituista.

Tein kolmet sukat, mutta kuvaan kahdet, koska poikani nappasi jo yhdet mukaansa. 

 
 

Näitä sukkia ei voi pestä pesukoneessa, koska ne huopuvat. Tein sukat Mary Oljen ikivanhan ohjeen mukaan - samoin kuin anoppini teki aikoinaan. Näistä tuli nostalgiset sukat mieheni ja poikani jalkoja lämmittämään. 

Neuloessani muistelin anoppiani, joka eli sota-ajankin. Silloin kaikesta oli pulaa, ja elämä ei ollut kertakäyttöisten tavaroiden haalimista. Kaikki tärkeä säilytettiin ja tarvikkeet käytettiin tarkkaan hyväksi. Muovia ja tekokuituja ei taidettu edes tuntea, vaan käytettiin luonnonmateriaaleja hyväksi.

Jotenkin kaipaan tuota luonnollista ajattelutapaa.


Ihanaa loppuviikkoa teille kaikille


14 kommenttia:

Kristiina Kortelahti kirjoitti...

Hieno muisto on sinulle jäänyt anopistasi ja nuo varret tulevat hyvään käyttöön edelleen. Minäkin voisin mielelläni kutoa varsia vaikka kuinka paljon, sillä tykkään enemmän varsien kuin terien kutomisesta.

SusuPetal kirjoitti...

Taitava anoppi sinulla ja taitava olet itsekin1 Ihanan lämpimän näköiset sukat!

Intsu kirjoitti...

Sinulla on ollut varmaan hyvä anoppi. Niin oli minunkin edesmennyt anoppi,aivan ihana ihminen. Hän se minut opetti ja innosti käsitöiden mailmaan. Tuommosia perussukkia tarvitaan aina. Varmasti pitää jalat lämpimänä.

Melissa Laitakari kirjoitti...

Villasukat on niin parhaita. Pitääkin taas aloittaa seuraavat.

Beate56 kirjoitti...

Lämpimän näköisiä sukkia ja entisajan tyyliin kauniin harmaat. Ei ennen ollutkaan paljon muita värejä tai yksivärisiä, nyt riemunkirjavia lankoja. Tekokuituvaatteet imevät hajut, jotka eivät lähde pesussa. Olen yrittänyt vaikka mitä konstia sportpaidoille, käyttänyt pyykkietikkaa ym mutta ei auta.

Majan Molla kirjoitti...

Ihana kertomus! Muistot on tärkeitä ja saavat ajattelemaan asioita monelta kannalta.
Mukavaa lokakuun jatkoa!

Repolainen kirjoitti...

Tämä on sitä todellista "Hiljaista tietoa" - jota siirsit näin meillekin!!
Minäkin olen muutaman kerran lempisukkiin kutonut uudet terät...
vaikka sukkavarastoa kyllä riittää... edellisessä inventaariossa ylittyi 70paria... mutta eipä vuodessa montaa vuorokautta ole, ettei villasukat olisi jalassani!!

Susanne kirjoitti...

Ihania muistoja anopistasi. Nuo sukat varmasti lämmittävät miehesi ja poikasi jalkoja, niin lämpimille ne näyttää.

Maarit kirjoitti...

Minulla oli -80 luvulla samantapanen kone, nyt ehkä osaisin enemmän hyödyntää sitä. Ihanan lämpimiä sukkia oot neulonu.

Puikko, koukku ja ompelukone kirjoitti...

Ihana muisto anopista. Jäin miettimään, että onko hän neulonut ne varret tasona ja sitten ommellut putkeksi, vai voiko neulekoneella neuloa suljettua neulosta. Kauniit ovat varret joka tapauksessa.

Päivien ilot kirjoitti...

Muistot ovat rakkaita ja ihania❤
Villasukatkin niin parhaat jalan lämmittäjät..mikä parasta, kun saa laittaa villikset jalkaan säällä,kuin säällä.
Mukavaa viikonloppua sinulle🍁

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Erityisen ihania sukkia! Rakkaita muistoja ❤ Äidilläni oli aikoinaan neulekone, joka oli ahkerassa käytössä. Muistan neulekoneen äänen ja kuinka istuin vieressä katsomassa äidin työskentelyä. Hyvää viikonloppua sinulle!

Suvi Kullström kirjoitti...

Ihania sukkia, minulla on taas kutomisinto hieman kateissa ... !

Der Seidenspinner kirjoitti...

Voi onpa ihanan nostalgiset sukat ja lämmittävät varmasti käyttäjäänsä. Mukavaa pyhää.