Sain Seija - ystävältäni hapanjuurileivän juuren. Kun Seija kertoi leivän valmistuksesta, se kuulosti suorastaan taiteelliselta työltä taikinan kohotuksineen ja venytyksineen.
 |
Kaksi ensimmäistä leipääni |
Ainekset
1 kpl
- 100 g hapanjuurta
- 350 g (3,5 dl) haaleaa vettä
- 470 g (n. 7 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja
- 30 g (n. 1/2 dl) täysjyvävehnäjauhoja
- 10 g (n. 2 tl) suolaa
Valmistusohje
Sekoita
aktiivinen juuri, vesi ja jauhot suuressa kulhossa, älä vaivaa. Peitä
taikina kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan. Tänä
aikana taikina ja siinä olevat hiivat heräävät ja taikina muuttuu
elastisemmaksi.
Ripottele
taikinan päälle suola ja taittele taikinaa, kunnes se on kimmoisaa.
Taittelu tehdään näin: työnnä veteen kastetut sormet taikinan alle niin,
että peukalo on taikinan päällä, irrottele sormin taikinaa kulhon
pohjasta, ota napakka ote reunasta, venytä taikinaa ja nosta venytetty
reuna taikinan yli. Kierrä astia myötäpäivään ja toista taittelua koko
taikinan ympäri, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta. Peitä taikina
liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä neljä tuntia ja
taittele sinä aikana taikina samoin ainakin kolme kertaa kohotuksen
alkupuolella. Voit esimerkiksi laittaa itsellesi kellon soimaan puolen
tunnin välein ja taitella taikinan aina silloin.
Kaada
taikina pöydälle. Jauhota taikinan pinta ja pyöritä taikinaa molemmilta
sivuilta jauhotetuin käsin niin että taikinan pinta kiristyy. Anna
taikinan levätä puoli tuntia ennen muotoilua.
Venytä
taikina varovasti jauhotetuin sormin neliskulmaiseksi niin isoksi kuin
taikina venyy. Taita taikina kolminkerroin ensin toiseen suuntaan ja
vielä uudestaan kolminkerroin toiseen suuntaan niin, että saat neliön
mallisen paketin. Venytä vielä neliön kulmia ulospäin ja taita ne
taikinan keskelle. Venytä vain sen verran kuin taikina repeämättä venyy.
Nyt taikinasi on pyöreähkö.
Jauhota
puhdas leivinliina ja levitä se kohotuskoriin tai sopivaan kulhoon.
Nosta taikina liinan päälle koriin, niin että sileä puoli tulee liinaa
vasten. Käännä liinan reunat taikinan päälle. Sulje taikina koreineen
muovipussiin ja anna taikinan olla huoneenlämmössä vielä tunnin ajan.
Siirrä taikina jääkaappiin kylmälepoon seuraavaan päivään. Paras jääkaapin lämpötila kohoamiseen on 4 astetta.
Kuumenna
uuni 250-asteiseksi. Pane uunin alatasolle 2 dl vettä metalliastiassa,
esimerkiksi uunipellillä tai ritilän päällä foliovuoassa.
Ota
leipätaikina esiin. Pane korin päälle leivinpaperi ja sen päälle
leikkuulauta. Käännä lauta koreineen ylösalaisin ja poista kori sekä
liina leivän päältä. Jos liina on tarttunut taikinaan, kostuta liina
vedellä, niin se irtoaa helpommin. Vedä leipä leivinpaperin avulla
pellille. Tee halutessasi partakoneenterällä tai terävällä veitsellä
leipään viilto.
- Paista
leipää uunissa noin 15 minuuttia, laske uunin lämpö 225 asteeseen ja
paista leipää vielä noin 25 minuuttia, kunnes leipä on kauniin värinen
ja sen pohja kumisee kopautettaessa. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen
leikkaamista.
Vinkki!
Tuplaa ohje, jaa muotoiluvaiheessa kahteen osaan ja leivo kaksi leipää,
joista toisen voit pakastaa ja saat nauttia leivästä pidempään!
----------------------------------
Tein kaksi laipää, joten laitoin reseptin aineet tuplana.
Ohjeessa on aika paljon vehnäjauhoja, joten korvasin osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoilla. Jauhojen vuoksi leivistäni tuli hieman tummempia kuin ohjeessa. Leivät olisivat tasavärisiä jos olisin laittanut vähemmän jauhoja kohotusliinan päälle ennen kylmäkohotusta - nyt leivän pinnassa on vehnäjauhoa. Myös leivän koristelussa olevat viillot olisivat olleet kauniinpia, jos olisin leikannut viillot syvemmälle.
Leivästä tuli aivan ihanan makuista ja se on kuitenkin pääasia.
Seurasin valmistusohjetta tarkasti ja punnitsin aineet tarkalla
vaaálla. Ensimmäiseksi yritykseksi tämä kokeilu sujui hyvin, joten
luulatvasti sain nyt kaiken muun hysterian lisäksi vielä LEIPOOSIN.
 |
Leivän pinnassa on viiltoja |
 |
Kuplia tuli |
 |
joten leipä ei ole "likilaskuista" |
 |
Leivän pohja on ainakin kypsä |
Juuren käsittely ennen leipomista
Kaikki alkaa juuren "herättelyllä". Hapanjuurihan säilytetään jääkaapissa lasipurkissa ja kansi
. tiiviisti kiinni
Ota illalla 2 - 3 g vanhaa juurta, ja lisää siihen 10 g vettä ja 15 g jauhoja
Tee seos puhtaaseen lasipurkkiin, ja laita vedottomaan paikkaan huoneen lämpöön yön ajaksi lasipurkin kansi raollaan
Aamulla 12 tunnin päästä, kun juuri on tuplaantunut ota uusi puhdas lasipurkki. Laita juurta 25 g, lisää 90 g vettä ja 90 g jauhoja - purkin kansi raolleen ja vedottomaan paikkaan kohoamaan. (Nyt juurta tulee 205 g josta saat kaksi leipää ja juurta jää 5 g)
Anna juuren nousta ainakin niin että se tuplaantuu
Purkkiin jäi juurta 5 g, jota "ruokit" puhtaadeen lasipurkkiin. Lisää juureen 10 g vettä ja 15 g jauhoja. Laita tämä lasipurkki jääkaappiin ja kansi tiukasti kiinni. Tämä on hapanjuuresi seuraavia leipiä varten
Säilytän leipää paperipussissa ja toisen leivän pakastin muovipussissa pakastimeen
Mukavaa loppuviikkoa kaikille
9 kommenttia:
Olet kyllä mestari tässäkin lajissa 👍 Aika monivaiheinen työ, mutta kannattaa tehdä jos maistuu niin kuin kerroit. Opin tässä uuden sanankin 'leipoosi'😊 Kiitos 😘
Ihanan makoisan näköistä leipää😋Itse tehty on parasta.
Sirkkis, leipoosi tuli nyt neuloosin lisäksi 😂
Kylläpä näyttää hyvältä! Onnistuit ensi yrittämällä loistavasti, vau.
Päivi, tuli kyllä hyvää. Minä olen kylläkin malttamaton odottaja, ja vaikeinta tässä ohjeessa oli kohotusten pitkä odottaminen. Ehdin jo moneen kortaan kurkkia ja hämmennellä juurta ja taikinaa työvaiheiden välillä 😂😂😂
Saila, Nyt uskallan kokeilla toisenkin kerran. Minulla tuli kamalasti tiskiä projektin aikana. En osannut olla tarpeeksi järjestelmällinen.
Ihan sananmukaisesti vesi nousi kielelle leipiäsi katsellessa. Maistuivat taatusti hyvältä.
Kylläpä on kupsakan näköistä leipää :)
Hyvää loppuviikkoa!
Tulipa herkullisen näköistä! Aion kokeilla vaaleaa leipää juurella, hapanleipää olenkin leiponut vuosikausia juureen.
Lähetä kommentti