sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Ihanaa Palmusunnuntaita Kaikille

 


 

 

Pääsiäinen alkaa Palmusunnuntaista, vaikka kaupat aloittivat Pääsiäisen ja kuukausi sitten.

Muistelen Pääsiäisenä aina mammaani (isäni äitiä), joka oli harras ortodoksi. Hän paastosi aina Pääsiäisviikon, koska Pääsiäinen oli hänelle vuoden tärkein juhla. Mammalla oli semmoinen elämänasenne, että hän hyväksyi vastoinkäymisetkin nöyränä, ja hymy oli aina hänen huulillaan.

Tein siskoni ja veljeni kanssa ennen Palmusunnuntaita pajun oksista koristeltuja virpomisvitsoja, ja ne vietiin aina kirkkoon siunattaviksi.

Palmusunnuntaina menimme aina herättämään mamman ja virpomaan hänet. Hän oli nukkuvinaan vaikka miten kauan, sillä oli tärkeää, että hän nimenomaan heräsi virpoessamme.

Olimme muutamana vuonna  Pääsiäisenä yökirkossa, joka on todellakin varsinainen juhlallinen elämys. Ihana Ortodoksinen musiikki soi ja hyvälle tuoksuva suitsuke tuoksui. Kirkossa voi aistia ilon ja rauhan.

Mamma eli 93-vuotiaaksi, ja hän ei koskaan suostunut istumaan kirkossa vaan seisoi koko tilisuuden ajan.

Minulla on kova ikävä mammaa.


Ihanaa Palmusunnuntaita Kaikille

14 kommenttia:

Päivien ilot kirjoitti...


Ihanaa palmusunnuntaita sinullekin.
"virpoi varpoi"
Kivat palmusunnuntai muistot sinullakin lapsuudestasi.
Upeasti kukkii sinun Kliivia.

Puikoillanikin kirjoitti...

Kaunis muisto mammasta ja pääsiäisistä.
Hyvää Palmusunnuntaita sinulle ja hyvää tulevaa pääsiäistä.

SusuPetal kirjoitti...

Kaunis muisto Mammastasi, joka vaikuttaa olleen ihana ja hyvä ihminen.

Mukavaa Palmusunnuntaita sinulle!

Sartsa kirjoitti...

Ortodoksinen pääsiäinen on varmasti kaikin puolin rikas kokemus, ja mieleenpainuva tietysti myös.
Minun pääsiäiseni ei oikein ole vieläkään lähtenyt käyntiin. Eilen yksi asiakas sattui mainitsemaan, että palmusunnuntai on tänään. Illalla vähän virpojille piti käydä hakemassa antamista, mutta ei ole ketään näkynyt. Viedään ne kohta synttärisankarille tuliaisiksi :)

Purulaari kirjoitti...

Ihana muisto mammastasi, mieltä lämmittävä. Minun lapsuuteni ei kuulunut virpominen, sitä ei kotiseudullani harrastettu. Nyt aikuisena se perinne on tullut tutuksi, mutta ei kuitenkaan sellaisena kuin sinä olet sitä lapsena tehnyt. Aika maallista touhua on nykylasten virpominen, mutta sallittakoon se heille. Kaksi lastenlasta kävi täällä äsken virpomassa, toinen kyllä nukkui kopassa kun isosisko virpoi. Hyvää palmusunnuntaina sinullekin.

Sara - Villa Emilia kirjoitti...

Tämä oli todellakin ihana postaus: kaunis kortti, kauniita kukkia ja varsinkin ihana muisto mammastasi. Sinun virpomismuistosi ovat todella merkityksellisiä ja aitoja.
Ihanaa palmusunnuntaita sinullekin! <3

Saila kirjoitti...

Kauniita muistoja mammastasi.
Olen kerran päässyt ortodoksisen kirkon pääsiäisjumalanpalvelukseen ja se oli unohtumattoman hieno kokemus. Niin harrasta ja kaunista.

sini kirjoitti...

Aivan ihana ja suloinen pääsiäismuisto ja ihana Kliivia kukassaan ja kiitos samoin sinulle. Mukavaa Palmusunnuntain jatkoa.

Iso Gnu kirjoitti...

Ihana muisto mammastasi!
Itse tutustuin virpomiseen 8-9 vuotiaana, kun muutimme Poriin. Naapurimme olivat karjalaisia ja he opettivat meidät virpomaan.
Kauniit kukat, niin keväiset!

Hyvää palmusunnuntaita!

Kristiina K kirjoitti...

Kaunis muisto mammasi pääsiäisestä ja vierailustasi ortodoksikirkossa. Minulla ei ole mitään kokemuksia virpomisesta, sillä minun lapsuudessani, eikä vielä aikuisuudessanikaan, Turun seudulla virvottu ja sitten muutimme tänne Ahvenanmaalle eikä täällä tuota perinnettä myöskään tunneta.
Tunnelmallista pääsiäisen aikaa sinne!

Kruunuvuokko kirjoitti...

Ihanat muistot mammastasi.
Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle. 🐣🐣🐥

TeSa kirjoitti...

Hyvää pääsiäisen aikaa teille ❤️

Nila kirjoitti...

Ihania muistoja mammastasi . Ortodoksinen pääsiäinen ei ole minulle tuttu mutta virpominen on kuulunut minunkin lapsuuteen ja myös meidän pojat virpoivat pieninä mielellään .
Hyvää pääsiäisen aikaa .

Susanna Hietanen kirjoitti...

Ihanaa palmusunnuntain jälkeistä maanantaita.

Mamma on varmasti henkisesti läsnä 💖.