Sivut

torstai 11. syyskuuta 2025

Hapanjuurileipä

Sain Seija - ystävältäni  hapanjuurileivän juuren. Kun Seija kertoi leivän valmistuksesta, se kuulosti suorastaan taiteelliselta työltä taikinan kohotuksineen ja venytyksineen.

 

 

Kaksi ensimmäistä leipääni

 


Ainekset

1 kpl
  • 100 g hapanjuurta
  • 350 g (3,5 dl) haaleaa vettä
  • 470 g (n. 7 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 30 g (n. 1/2 dl) täysjyvävehnäjauhoja
  • 10 g (n. 2 tl) suolaa

 

Valmistusohje

  • Sekoita aktiivinen juuri, vesi ja jauhot suuressa kulhossa, älä vaivaa. Peitä taikina kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan. Tänä aikana taikina ja siinä olevat hiivat heräävät ja taikina muuttuu elastisemmaksi.

  • Ripottele taikinan päälle suola ja taittele taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Taittelu tehdään näin: työnnä veteen kastetut sormet taikinan alle niin, että peukalo on taikinan päällä, irrottele sormin taikinaa kulhon pohjasta, ota napakka ote reunasta, venytä taikinaa ja nosta venytetty reuna taikinan yli. Kierrä astia myötäpäivään ja toista taittelua koko taikinan ympäri, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta. Peitä taikina liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä neljä tuntia ja taittele sinä aikana taikina samoin ainakin kolme kertaa kohotuksen alkupuolella. Voit esimerkiksi laittaa itsellesi kellon soimaan puolen tunnin välein ja taitella taikinan aina silloin.

  • Kaada taikina pöydälle. Jauhota taikinan pinta ja pyöritä taikinaa molemmilta sivuilta jauhotetuin käsin niin että taikinan pinta kiristyy. Anna taikinan levätä puoli tuntia ennen muotoilua.

  • Venytä taikina varovasti jauhotetuin sormin neliskulmaiseksi niin isoksi kuin taikina venyy. Taita taikina kolminkerroin ensin toiseen suuntaan ja vielä uudestaan kolminkerroin toiseen suuntaan niin, että saat neliön mallisen paketin. Venytä vielä neliön kulmia ulospäin ja taita ne taikinan keskelle. Venytä vain sen verran kuin taikina repeämättä venyy. Nyt taikinasi on pyöreähkö.

  • Jauhota puhdas leivinliina ja levitä se kohotuskoriin tai sopivaan kulhoon. Nosta taikina liinan päälle koriin, niin että sileä puoli tulee liinaa vasten. Käännä liinan reunat taikinan päälle. Sulje taikina koreineen muovipussiin ja anna taikinan olla huoneenlämmössä vielä tunnin ajan.

  • Siirrä taikina jääkaappiin kylmälepoon seuraavaan päivään. Paras jääkaapin lämpötila kohoamiseen on 4 astetta.

  • Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pane uunin alatasolle 2 dl vettä metalliastiassa, esimerkiksi uunipellillä tai ritilän päällä foliovuoassa.

  • Ota leipätaikina esiin. Pane korin päälle leivinpaperi ja sen päälle leikkuulauta. Käännä lauta koreineen ylösalaisin ja poista kori sekä liina leivän päältä. Jos liina on tarttunut taikinaan, kostuta liina vedellä, niin se irtoaa helpommin. Vedä leipä leivinpaperin avulla pellille. Tee halutessasi partakoneenterällä tai terävällä veitsellä leipään viilto.

    1. Paista leipää uunissa noin 15 minuuttia, laske uunin lämpö 225 asteeseen ja paista leipää vielä noin 25 minuuttia, kunnes leipä on kauniin värinen ja sen pohja kumisee kopautettaessa. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.
    Vinkki! Tuplaa ohje, jaa muotoiluvaiheessa kahteen osaan ja leivo kaksi leipää, joista toisen voit pakastaa ja saat nauttia leivästä pidempään!

    ----------------------------------

     

    Tein kaksi laipää, joten laitoin reseptin aineet tuplana.

    Ohjeessa on aika paljon vehnäjauhoja, joten korvasin osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoilla. Jauhojen vuoksi leivistäni tuli hieman tummempia kuin ohjeessa. Leivät olisivat tasavärisiä jos olisin laittanut vähemmän jauhoja kohotusliinan päälle ennen kylmäkohotusta - nyt leivän pinnassa on vehnäjauhoa. Myös leivän koristelussa olevat viillot olisivat olleet kauniinpia, jos olisin leikannut viillot syvemmälle.

    Leivästä tuli aivan ihanan makuista ja se on kuitenkin pääasia.

    Seurasin valmistusohjetta tarkasti ja punnitsin aineet tarkalla vaaálla.  Ensimmäiseksi yritykseksi tämä kokeilu sujui hyvin, joten luulatvasti sain nyt kaiken muun hysterian lisäksi vielä LEIPOOSIN. 

     

     

    Leivän pinnassa on viiltoja

     

    Kuplia tuli

     
    joten leipä ei ole "likilaskuista"

     
    Leivän pohja on ainakin kypsä

     


     
    Juuren käsittely ennen leipomista 
     
    Kaikki alkaa juuren "herättelyllä". Hapanjuurihan säilytetään jääkaapissa lasipurkissa ja kansi
                                                           . tiiviisti kiinni                                                     

    Ota illalla 2 - 3 g vanhaa juurta, ja lisää siihen 10 g vettä ja 15 g jauhoja
    Tee seos puhtaaseen lasipurkkiin, ja laita vedottomaan paikkaan huoneen lämpöön yön ajaksi lasipurkin kansi raollaan

    Aamulla 12 tunnin päästä, kun juuri on tuplaantunut ota uusi puhdas lasipurkki. Laita juurta 25 g, lisää 90 g vettä ja 90 g jauhoja -  purkin kansi raolleen ja vedottomaan paikkaan kohoamaan. (Nyt juurta tulee 205 g josta saat kaksi leipää ja juurta jää 5 g)

    Anna juuren nousta ainakin niin että se tuplaantuu
    Purkkiin jäi juurta  5 g,  jota "ruokit"  puhtaadeen lasipurkkiin. Lisää juureen 10 g vettä ja 15 g jauhoja. Laita tämä lasipurkki jääkaappiin ja kansi tiukasti kiinni. Tämä on hapanjuuresi     seuraavia leipiä varten
     

                         Säilytän leipää paperipussissa ja toisen leivän pakastin muovipussissa pakastimeen
     
     
    Mukavaa loppuviikkoa kaikille   

    34 kommenttia:

    1. Olet kyllä mestari tässäkin lajissa 👍 Aika monivaiheinen työ, mutta kannattaa tehdä jos maistuu niin kuin kerroit. Opin tässä uuden sanankin 'leipoosi'😊 Kiitos 😘

      VastaaPoista
    2. Ihanan makoisan näköistä leipää😋Itse tehty on parasta.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Päivi, tuli kyllä hyvää. Minä olen kylläkin malttamaton odottaja, ja vaikeinta tässä ohjeessa oli kohotusten pitkä odottaminen. Ehdin jo moneen kortaan kurkkia ja hämmennellä juurta ja taikinaa työvaiheiden välillä 😂😂😂

        Poista
    3. Kylläpä näyttää hyvältä! Onnistuit ensi yrittämällä loistavasti, vau.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Saila, Nyt uskallan kokeilla toisenkin kerran. Minulla tuli kamalasti tiskiä projektin aikana. En osannut olla tarpeeksi järjestelmällinen.

        Poista
    4. Ihan sananmukaisesti vesi nousi kielelle leipiäsi katsellessa. Maistuivat taatusti hyvältä.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kruunuvuokko, on erilainen leipä kuin kaupasta ostettu. Kylmäkohotus muuttaa leipää paljon.

        Poista
    5. Kylläpä on kupsakan näköistä leipää :)
      Hyvää loppuviikkoa!

      VastaaPoista
    6. Tulipa herkullisen näköistä! Aion kokeilla vaaleaa leipää juurella, hapanleipää olenkin leiponut vuosikausia juureen.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kivipellon Saila, minulle oli ihan eka kerta. Tämä on kyllä hyvä ohje.

        Poista
    7. Ihana leivän tuoksu tuli takuulla.
      Tykkään tuosta viimeisestä kuvasta 🧡
      Eilen katselin jauhopussia ja totesin että en ole leiponut leipää ja sämpylöitä aikoihin. Kiitos inspiraatiosta 😀

      VastaaPoista
    8. Rita A, Ole hyvä. Leipoosi on ihana tunne.

      VastaaPoista
    9. Ihanan näköistä leipää! Nam.. Harmi kun vatsa ei kestä leipää nykyisin, muuten voisi kokeilla ohjetta. Nautin virtuaalisesti tuoksusta ja mausta :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Mummu Pirkanmaalta, ukkeli tykkäsi kovin. Minä maistoin vain palan, koska minun leipäni pitää olla gluteenitonta. Pitääkin opiskella voiko käyttää gluteenitonta jauhoa tämän juuren kanssa.

        Poista
    10. Nyt iski ihan hirveä leipähimo! Apua, haluan tuollaista juurileipää.

      Minusta tuo tekeminen on niin monivaiheista, että ainakaan tälläisen ripeään työsyksyyn se ei sovi. Joskus voisi lomalla kokeilla.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Rva Kepponen, minunkin töiden pitää edetä ja oli tuskaa odotella tunteja. Kaupassakin hermustun, jos ksssajono ei vedä. Ukko sanoo että minulla on aikuisiän ADHD . Tämä projekti oli hyvä hrjoite pitkäjännitteisyyteen ja tarkkuuteen.

        Poista
    11. Nyt on sitten leipoosi. Hapanjuurileivän kanssa saakin seurustella useamman tunnin kerrallaan. Todella kannattaa leipoa saman tien enemmän ja pakastaa. Herkullisen näköinen lopputulos; alkoi tehdä mieli kunnon artesaanileipää.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Puikoillanikin, kannatti todellakin tehdä kaksi, koska oli niin isotöinen leipä, mutta maku oli kyllä omaa luokkaansa.

        Poista
    12. Nam! Näyttääpä hyvältä, kertakaikkiaan.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Der Seidenspinner, olen ylpeä tästä ekasta kokeilustani

        Poista
    13. Isotöinen leipä, mutta varmasti kaiken vaivan väärti.

      VastaaPoista
    14. Voi että näyttää ja vaarmasti maistuukin herkulliselta 👍😀 olet sinä kyllä mestari 👍 hyvää viikonloppua sinne teille 💖

      VastaaPoista
    15. On varmasti vaivan väärti ja varmaan tiskin tulokin helpottaa kun teet useammin. Herrkkkua on varmaan.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Emilie, miten ihmeessä sainkin niin paljon tiskiä aikaan, joka kerta uusi veitsi käteen ja välillä pesin leipäjuurta lasipurkeista, pöydän reunoilta ,,,, 😂

        Poista
    16. Mihin vaan ryhdyt, niin priimaa pukkaa.... melkein tunnen tuoksun....

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Repolainen, ihan täällä punastun, ei aina ihan priimaa pukkaa.

        Poista
    17. Vesi tuli kielelle jo kuvia katsellessa. Kiitän ohjeesta.
      Kiitos, samoin sinulle rentouttavaa sunnuntaita - lauantai kun meni jo!

      VastaaPoista
    18. Leipä on niin hyvännäköinen, siis varmasti myös herkullinen. Isotöinen näyttää olevan. Oliko ekä kerta, kun tällälailla leivoit.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Aimarii, oli eka kerta ja olin ihmeissäni kun sain leipään kuplia aikaan. Isotöinen leipä mutta herkkua.

        Poista