Sivut

lauantai 1. helmikuuta 2025

Puolukkakakkua ja KristiinaK:n valokuvahaaste

Katsoin erästä tubettajaa, joka keki Puolukkakakkua. Pakkohan se oli testata heti tuoreeltaan, koska tarvikkeet löytyivät kotoa.

Kuivakakkuja on kivaa tehdä, ja esimerkiksi tämä kakku vaan paranee, kun sen pakastaa.





Puolukkakakku

5 dl vehnäjauhoja
2 - 3 dl sokeria
1,5 tl soodaa
1 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
150 g voita tai margariinia
3 dl maitoa
1 kananmuna
2 dl puolukkasurvosta

Voitele kakkuvuoka ja sulata esim. oivariini

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, lisää muut aineet jauhoseokseen ja sekoita hyvin. Kakkua ei ole pakko vatkata ollenkaan, mutta pyöräytin 1978 saadulla retro-vatkaimella vähän aikaa taikinaa.

Paista kakku 175 asteessa  60 - 65 min. uunin alatasolla.


Kakusta tuli ihanan kuohkea ja se maistui mammani tekemältä maustekakulta. Puolukkasurvokseni oli sauvasekoittimella survottua, joten  puolukan maku ei tullut kakusta juurikaan esille, ja puolukkasurvos "katosi" kakkuun.

Tämä kakku on ihanaa, maailman helpointa tehdä  ja onnistuu hyvin. Kakku paranee pakastaessa, jos nyt pakastimeen asti edes säilyy.


JÄLKIKIRJOITUS

Katselin uusia postauksia lukulistastani ja huomasin, että KristiinaK (linkki tekstissä) on antanut helmikuulle uuden valokuvausaiheen.

Helmikuun aihe on KODINKONE JOSTA EN LUOVU

Pyykkikone ja astianpesukone ovat ehdottomasti ne ykköset, mutta nyt kun tuli mieleeni tuo Retro-vatkain, niin kuvaanpa sen nyt tähän kakkupostaukseeni. Vatkain on valvistettu GDR:ssä. Vatkaimen merkki on jo ajan saatossa kulunut pois, mutta vatkain toimii edelleen todella hyvin.

Vatkaimeni on siis 47-vuotias ja en luovu siitä ikinä. Saimme vatkaimen monien  kodintarvikkeiden lisäksi häälahjaksi. Vatkain on yhtä hyvää ja kestävää tekoa kuin meidän avioliittommekin.





Mukavaa viikonloppua kaikille.

52 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kakku - puolukkasurvos on toki se kakun idea, mutta sen voi varmaan korvata vaikka mustaherukoilla. Meistä kumpikaan kun ei oikein puolukkasurvosta siedä, siis vatsat ei siedä 🫣 Ei meillä varsinaisesti mitään sitä vastaan ole.
    Mutta taisit saada aikaan kakuntekomieliteon...Tutkittava kaapit, onko tarpeeksi aineksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pöllö, varmasti voisi korvata muilla marjoilla. Mietin jopa mustikkaa tai omenaa tai päärynääkin. Kävisi nimittäin hyvin tuon kanelin kanssa.

      Poista
  2. Puolukkakakkusi on varmasti todella hyvää!
    Ihana vatkain ja tosiaan vanhat saksalaiset tuotteet ovat erittäin kestäviä. Nyt en muista, mikä laite, mutta minullakin on jotain, jossa lukee Made in DDR tai GDR, edelleen käytössä. Äidilläni on myös Braunin yleiskone, häälahja lähes 60 vuoden takaa, edelleen käytössä. Se on julmetun painava, mutta toimii yhä. Toivon, että perin sen aikanaan :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, ennen tehtiin koneet niin että kestävät. Nykyisin on tärkeintä edistää kertakäyttöisyyttä ja myynnin kasvua. Ja Kiinalaisuutta ennen kaikkea. Voi kunpa koneet kestäisivät nykyisinkin. Kun jokin kone särkyy, on vuorossa koko kierros rikkinäisiä koneita. Taitaa olla käyttöikä kaikessa sama kuin laitteen takuun kestoikä.

      Poista
  3. Puolukasta saa varmasti ihanaa makua kakkuun. Herkullisen näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kruunuvuokko, tämä oli ihana. Oikeastaan samantyylinen kuin maustekakku.

      Poista
  4. Nuo vatkaimet ovat ihan toista laatua kuin nykypäivän vatkaimet. Mun äidillä oli myös todella vanha vatkain tosi pitkään, se kyllä hajosi sitten joskus mutta kauan oli käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maarit, harmi kun kaikki tuotanto on viety Kiinaan nykyisin

      Poista
  5. Kauniin näköinen kakku, eli Sinulla on siis kaunismuotoinen vuoka. Minä laittaisin enemmän puolukkasurvosta, ja puolukan makuun sopisi se, että osan jauhoista laittaa ruisjauhoja. Ihana vatkain, piristävän keltaisine osineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, kakkuvuokani taitaa olla 1980-luvulta sekin. Ennen ei kaikki ollut kertakäyttöistä kuten kiinantuotanto on nykyisin.

      Ruisjauho kävisi varmasti ihanasti. Kun olin lapsi, äiti paistoi paistinpannulla kovia ruisleipäpalasia ihan voissa. Leivistä tuli rapeita kuin paahdetut. Sen jälkeen hän laittoi leipien päälle sokeroitua puolukkahilloa. Parasta herkkua ikinä.

      Poista
  6. Suvi, ekaa kertaa kokeilin ja isot suositukset kakulle.

    VastaaPoista
  7. En ole aiemmin kuullutkaan puolukka kakusta, no en ole mikään ruokaihminenkään 😌
    Vai DDR stä 😏, no saksalaiset osasivat silläkin puolella Saksaa...
    Minä en luovu robotti imurista - on sellainen apuri että pölyt pois ja latautumaan... Olen aina inhonnut imuroimista ja ennemmin vaikka tiskaan käsin 🤲
    Täällä alkoi ihmeellinen ilmiö 😃 ☀️ paistaa , heleää helmikuuta sinnekin 🤩😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tehty GDR:ssä. Tyttäreni hankki myös robottimurin ja on kuulemma hyvä. Meillä ei varmaan onnistuisi. Minun tukka yltää ristiselkään asti ja ainakin imurin harjat on hiuksia täynnä

      Poista
  8. Rupesin miettimään mitä kakkuun tarvitaan ja sitten muistin että vuoka puuttuu eli jää sitten tekemättä. Varmaan herkullista kakkua ♡ Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkisin Jenni, tämän voi paistaa varmaankin myös esim. irtopohja-kakkuvuoassa.

      Poista
  9. Kakku sekä näyttää että kuulostaa ihanalta. Meillä on aika saman näköinen vatkain, joka on myös aika vanha.

    VastaaPoista
  10. Olitpas nopea vastaamaan haasteeseen. Aikun on herkullisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sini, vahingossa kirjoitin vatkaimesta, joten pitihän tuo retro-vatkain kuvata kun huomasin kuukauden aiheen.

      Poista
  11. Hyvän näköinen kakku sinulla. Vatkain on kyllä tärkeä minullekin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rimasa. Jännää miten onnistui, vaikka kaikki aineet vain sekoitetaan. Muutamassa ohjeessa jokaisen raaka-aineen on oltava saman lämpöinen, että kakku onnistuu.

      Poista
  12. Nam! herkullinen kakku.
    Kiitos ohjeesta. Kuivakakku on niin parhautta kahvitarjoiluun.
    Niinpä kodinkoneista on suurin osa niin tarpeellisia, että on kyllä
    vaikea valita mikä on se tärkein.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivien ilot, tulee kokeiltua erilaisia kahvikakkuja. Särkyneen sydämen kakku on suosikkini. Se onnustuu aina

      Poista
  13. 1978 saadut vatkaimet ovat ehdottomasti parhaista ja pesevät mennen tullen kaikki jälkeläisensä. Varsinkin kun on valmistettu GDR:ssä eli alkukielellä DDR:ssä, niin laatu on taattu. Meillä on myös tuolta ajalta peräisin olevan hiustenkuivain, joka toimii varmaa maailmanlopun jälkeenkin, vaikka ei olekaan valmistettu DDR:ssä. Ennen osattiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puikoillanikin, On tainnut koko maailma viedä kaiken teollisuuden Kiinaan. Eipä muualla ollakkaan töissä ympäri vuorokauden huonoissa työoloissa

      Poista
  14. Siihen aikaan tehtiin kestävää, niin vatkaimet kuin liitotkin!
    Onnea ja kestävyyttä teille molemmille!
    Itseasiassa meilläkin on eräs häälahja-kodinkone vielä "hengissä"
    - vuosia tulee vasta 39... mutta pitäisiköhän mun sittenkin tehdä siitä tämä haaste.... kiitos vinkistä Enkuli

    VastaaPoista
  15. Hyvän näköinen kakku! Laitan ohjeen talteen, kiitos, mutta saas nähdä leivonko sitä koskaan. Yksin itselleen ei viitsi. Minullakin on mummon vanha vatkain, mutta se kiihtyy siihen malliin, että ostin jo vuosia sitten uuden. Sunnuntaita! 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stansta, tämä kakku on ihana kun aineet vain sekoitetaan keskenään.

      Poista
  16. Kakkusi menee nyt kokeiltavaksi. Hyvä vaan, ettei tarvitse vatkata, sillä vatkaimeni on aivan ala-arvoista nykylaatua. Tässä pätee hyvä kestää kauan.

    VastaaPoista
  17. Onpa mainio vatkain. Meillä ei tule paljon käytetyksi nykyään koska mieheni ei käytä "oikeaa" sokeria eikä stevia vaahtoa hyvin. Tuon antamasi ohjeen taikinaa ei siis tarvitse vatkata, kiva kiitos!

    VastaaPoista
  18. Kiitos ohjeesta ja tästä koneesta mistä en lyovu esittelystä . Minulla on myös saman ikäinen käsivatkain ja toimii mutta nyt ainoastaan mökillä .

    VastaaPoista
  19. Mun avioliitto ei kestänyt mutta häälahjaksi saatu vatkain toimii edelleen vaikka on jo 50 vuotta ollut ahkerassa käytössä. Nykyään tosin aika vähän tulee mitään vatkattavaa/vaivattavaa tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KristiinaS, vanhat koneet kestää ja kestää

      Poista
  20. Herkullisen näköinen kakku 😋
    Minulla on ollut melkein samanlainen vatkain. Se oli myöskin todella hyvin palvellut. Hajosi vuosia sitten pölläyttärn sellaisen mustan savupilven, että tuli kiire vetämään töpseliä irti seinästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rva Kepponen, minulla on monitoimikone, mutta tämä ikivanha vatkain on kätevämpi ottaa esille.

      Poista
  21. Onpa herkullisen näköinen kakku.
    Upea retrovatkain ja mikä parasta se on vielä toimintakunnossa. Selkeästi tehty siis kestämään sekä aikaa että avioliittovuosia. Kunnioitettava ikä sekä teidän liitolle että kodinkoneelle.
    Minä olen hurahtanut Dysonin varsi imuriin eli nykyään rakastan imurointia jota ennen aina inhosin.

    VastaaPoista
  22. Marjo. Ennen Kiinan tuontia kaikki oli paremmin

    VastaaPoista
  23. Kokeiluun menee, kiitos ohjeesta. Minullakin oli äidin vanha itäsaksalainen vatkain mutta kerran se vatkatessa alkoi savuamaan ja sen taru päättyi siihen, ei se ollutkaan kuin vissii 50 v vanha :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivi, ennen tehtiin hyvin koneet. Meillä pakastinkin on kestänyt ainakin 35-vuotta

      Poista
  24. Nytpä alkoi heti tehdä mieli kakkua, melkein maistan tuon jo kielenpäälläni. Minun vatkaimeni ei ole ihan yhtä vanha, mutta hyvä ikä silläkin jo on, puolet teidän häälahjasta eli 23 vuotta. Se taitaa olla Braun-merkkinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aliel, isot suositukset kakulle. Helppo kuin mikä.

      Poista
    2. Katsotaan, jos saan aikaiseksi! Pitääpä tulla vielä korjaamaan tuo vatkaimen merkkikin, Philips cuccina se on.

      Poista
  25. Herkullinen kakku! Samantapaisella ohjeella tulee minunkin leivottua kakkua aina silloin tällöin, vallankin joulun tienoossa. Hyvän kodinkoneen laitoit kuva haasteeseen. Kivasti sanottu, että vatkain on yhtä kestävä kuin teidän liittokin. Toivotan molemmille lisää hyviä vuosia!

    VastaaPoista
  26. Nam nam, kakku näyttää ja varmasti maistuukin ihanalle 💖 no kyllä on vatkain kestänyt kauan ja mitä sitä vanhaa vaihtamaan kun vielä toimii. Nämä nykyajan vempeleet eivät ole niin kestäviä kuin ennen vanhaan hyvään aikaan 🌞 mietin tuossa pitkään, että mistä en luopuisi, niin ehkä se on pesukone, juu se se on 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silkku, meillä on pakastinkin yli 30-vuotias. Ennen tehtiin hyvin ja kestävää.

      Poista