lauantai 13. lokakuuta 2012

Linnut

Aloitin lintujen ruokinnan viimeviikolla. Itikat ja kärpäset ovat hävinneet tältä kesältä.  Nyt olen saanut seurata, miten linnut riemuistevat antamistani auringonkukan siemenistä ja pähkinöistä.

Enimmäkseen lintulaudalla käy tietenkin talitinttejä, mutta välillä tämänkesäiset harakanpojat käyvät riitaa siemenistä. Se onkin mielenkiintoista seurattavaa. Harakanpojat hyppäävät ylös ja yrittävät osua päällään lintulaudan pohjaan, jolloin siemenet lentävät reunan yli. Viisasta eikö totta? Harakanpojat saapuvat suurena laumana vierailemaan lintulaudalle, ja he ovat vierailunsa aikana vähän kukkoilevia ja röyhkeitäkin. Pikkulinnut häädetään tietenkin pois. Tämä kesä oli harakanpojille antoisa. He ovat lihaksikkaita ja hyvässä kunnossa muutenkin. Tietenkin lintulaudalla vierailee Oskuorava (orava on ollut Osku jo monen monta vuotta). Hän puolestaan kerää pähkinät poskeensa ja rientää piilottamaan saaliinsa. Pylly pystyssä se kaivaa piilojaan ympäri tonttia.

Mieheni yritti ottaa linnuista kuvaa kauan. Sepä ei olekaan helppoa. Ikkunan läpi saisi paljon lintuja kuvaan, mutta kuva ei tarkennu oikein. Tässä piilokuvassa on kaksi lintua. Tämä on otettu aika läheltä lintulautaa ulkona. Linnut ovat vielä arkoja, mutta ne kesyyntyvät talven mittaan ja pian saan viedä jopa ruokaa niin, että linnut odottavat tuossa pensaan oksallaOlen ruokkinut lintuja monta vuotta. On tärkeää ruokkia niitä koko talven ajan, jos opettaa linnut lintulaudalle. Ostin viime vuonna kuusi isoa 20 kilon säkillistä auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä sekoitin siementen joukkoon lisäksi. Huomasin, että linnut pitävät pähkinäyllätyksistä. Siemenet tulevat halvemmiksi, kun niitä ostaa enemmän kerralla.

Ihmettelen aina, miten nämä muutaman gramman painoiset pikkuiset linnut pärjäävät talven yli. Jospa minunkin pieni lintulautani niitä avittaisi vähän.

                  Nämä Inge Löökin mummot puolestaan muuttavat lintujen mukana etelän lämpöön.


Ihanaa viikonloppua kaikille

15 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Meillä ei talvella juuri lintuja näy. me olemme vähän huonoja syottäjiä. Mukavahan niitä olisi katsella.
Uni oli jotain, josta en ihan osaa sanoa, oliko se unta, ei kuitenkaan viinien huumaa. Saatoin nukkua, mutta kipu oli läsnä unessa tai oikein.

Marita kirjoitti...

Hei! Ne 2 muuta valitsemaasi korttia olen vaihtanut Kotilaiskalle. Teenkö 2 uutta? Katson vapaita korttejasi nyt viikonlopun aikana.

Sonja kirjoitti...

Minäkin olen pohtinut linnuille lintulautaa pihalle. Sijoituspaikka vain on vielä vähän hakusessa. Talitintit ovat vallanneet jo pihapuut, onkohan edellinen asukas ruokkinut niitä? Muistavatko linnut edellistalvien apajat? Siinä olisi kyllä kunnon kaupunkilaiskissoilla ihmeteltävää kun linnut pitäisivät juhliaan ikkunan takana! :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Minun mielestä linnut kyllä muistavat. Huomaan aloittaa ruokinnan kun linnut rupeavat lintulaudan kohdalla etsimään - tässähän sen piti olla - ne sanovat

Huopatossunen kirjoitti...

Meillä ei ole vielä aloitettu lintujen ruokkimista ja takapihalle pitää ostaa uusi lintulauta täysinpalvelleen tilalle. Lintuja on kiva seurata talvella(kin).

intsu kirjoitti...

Lintuja onkin kiva seurata. Kyllä luonto vaan on ihmeellinen. Minun tekisi kyllä mieli istua noitten mummojen seuraan ja matkata etelän lämpöön talveksi:)

kosotäti kirjoitti...

Vanha rikkinäinen ja likainen lintulauta heitettiin nuotioon, uusi odottaa paikoilleen laittoa. Lintujen touhua on tosi mukava seurata.

sirimi kirjoitti...

Lintujen ja oravien touhuja olisi mukava seurata ruokintapaikalla, mutta muutamaan vuoteen en ole enää lintulautaa laittanut paikoilleen. Huomasin että hiiret alkoivat mellastaa tontillamme liiaksi, joten lopetin lintujen ruokkimisen. Kissojakaan ei lähitaloissa ole, jotka hoitaisivat hiiriongelman.

saga kirjoitti...

Minä en ole vielä lintujen ruokintaa aloittanut. Itse asiassa vasta tänään keräilin pihakalusteet varastoon. Mutta taidankin asua jonkin verran etelämpänä, niin linnut voivat täällä vielä löytää luonnostakin vaikka mitä. Lintujen touhuja on kyllä hauska seurata lintulaudalla.

Auli kirjoitti...

Kiitos, että muistutit, pitää minunkin alkaa lintujen ruokinta!

Heleena kirjoitti...

Lintulauta on täällä vielä laittamatta, hyvä että muistutit! Tiaisia on näkynyt jo paljon ja joku päivä sitten huomattiin pähkinähakki, joka on meillä harvinainen.

Aarnilintu kirjoitti...

Kivaa, tänä talvena minäkin pääse ruokkimaan lintuja. Pitäneekin hommata lintulauta. tähän asti parvekkeettomassa asunnossa kun semmoisella ei ole mitään tehnyt. Litujen touhujen seuraaminen on kylä mukavaa.

Tuitun Tupsut kirjoitti...

Paljon sinulla onkin lintuja vieraillut viime talvena, kun noin paljon on siemeniä kulunut.
Täytyykin minun huomenna mennä ostamaan uusi lintulauta, ja aloittaa ruokinta heti.
Hyvää sunnuntain jatkoa sinulle.

Hilkka kirjoitti...

Hienoa, että jotkut jaksavat ruokkia lintuja! Kyllä siitä varmaankin saa palkinnoksi hyvän mielen ja paljon kiinnostavaa seurattavaa.
Itse en ole juuri tuosta syystä laittanut lintulautaa, kun ei sitä tulisi vastuullisesti hoidettua. Ehkä tulevaisuudessa...

sirkkis09 kirjoitti...

Linnuista on paljon iloa ihmisille. Olen samoin ihmetellyt, miten ne pikkuiset selviytyvät talvesta. On tosi suotavaa, että on kaltaisiasi ihmisiä, jotka ruokkivat niitä. Kaupukiasumisessa se on hankalaa ja paikoin kiellettyäkin. Tänä aamuna sattui se, mikä lähes joka syksy tapahtuu: talitiainen lensi avoimesta ikkunasta sisälle. Sain sen rauhallisin liikkein ohjattua parvekkeen kautta takaisin vapauteen. Mistähän tämä ilmiö johtuu, olen pohtinut.